aplicatii tipice   informatii generale   pompe de caldura   incalzire prin perete   accesorii   statistici/costuri   avantaje   referinte
APLICATII TIPICE
Sistemele care preiau energia din pămînt pot fi cu circuit deschis si închis, iar circuitele pot fi instalate orizontal, vertical sau în lac. Sistemul cu circuit închis utilizează apă si antigel, care circulă în tuburile intruduse în pămînt pentru a prelua căldura acestuia.

1. Sistem vertical

În acest sistem tuburile sunt introduse în foraje verticale cu diferite adîncimi (între 45 si 150 m). Fiecare foraj contine o singură cotitură de tub. După ce tubul a fost introdus, gaura se astupă. Numărul forajelor necesare depinde de calitatea solului, conditiile meteorologice, mărimea clădirii care trebuie încălzită si de adîncimea fiecărui foraj. Această metodă se recomandă acelor aplicatii, unde amenajarea exterioară s-a terminat deja.

2. Sistem orizontal

Sistemul orizontal se alege de obicei în conditiile în care există suprafată suficientă si săpătura poate fi usor efectuată. O serie de tuburi paralele se asează în santuri săpate la o adîncime de 0,9 - 1,8 m, după care se astupă la loc. De obicei se utilizează tuburi multiple pentru maximalizarea capacitătii de transfer de căldură al fiecărui sant. Numărul tuburilor si mărimea santurilor depinde de calitatea solului, precum si de necesitatea de încălzire si răcire.

3. Sisteme utilizatoare de apă de la suprafată

Cînd sistemul se instalează într-un amplasament de pe malul unui lac, puteti beneficia de avantajul apei existente la suprafată. În unele zone regulile de constructie prevăd amenajarea unul lac mic de acumulare al apei de ploaie de pe acoperis si din zona de parcare la clădirile noi. Aceste lacuri de acumulare pot deveni surse ieftine si eficiente de energie. În aceste cazuri, datorită excelentei calităti termale ale apei, mai multe tuburi spirale pot fi indroduse în apă, dacă locatia se află pe malul acestuia.Incalzire prin utilizarea caldurii din sol si din apele freatice

Colector de la suprafata

In timpul verii caldura solara se depoziteaza in sol. Acesta se absoarbe direct sau indirect din ploaie sau aerul cald care intra in contact cu suprafata pamintului. Acest tip de energie poate fi utilizat la incalzire. Cel mai bun randament se poate obtine din solurile cu multa apa. Caldura din sol se extrage prin intermediul unor tuburi de plastic ingropate in pamint in care circula un lichid antigel (apa - glicol). Tuburile nu trebuie sa fie montate sub cladiri, strat de asfalt sau beton. Montarea colectoarelor de la suprafata nu necesita aprobari. Instalatia se monteaza la aproximativ 20 cm sub nivelul local de inghet al solului.

Caldura din sol

In straturile mai adânci ale solului exista o sursa de caldura care poate fi utilizata pe toata durata anului si are o temperatura aproape constanta. Poate fi utilizat de asemenea la toate tipurile de cladiri – mici sau mari, publice sau private. Aceste foraje se efectueaza pe o suprafata cit se poate de mica. Este ideal pentru innoirea vechiului sistem de incalzire sau adaptarea unui alt sistem de incalzire conservativ la utilizarea energiei geotermice. Functionarea sistemului seamana cu cel de racire al autoturismelor: in colectorul de la suprafata antigelul circula intr-un circuit inchis. In functie de capacitatea cazanului necesar o companie specializata va calcula adincimea si cantitatea forajului necesar, unde se vor introduce tuburile U din plastic, pentru a asigura un bun transfer de caldura.Apa freatica

Daca exista apa freatica si este accesibila, acesta poate fi utilizat ca sursa de caldura, deoarece pe tot parcursul anului acesta are o temperatura de 7 – 12 °C. La casele cu o singura sau cu doua familii nu se recomanda folosirea forajelor mai adinci de 50 m, deoarece costurile vor fi ridicate.Este indicat sa se respecte directia curgerii precum si o distanta de aproximativ 10 – 15 m intre punctul de pompare si cel de reintroducere al apei pentru a preveni un fel de „scurtcircuit” de curgere. Aceste instalari necesita autorizare si trebuie sa corespunda cerintelor legale. Aparatele NIBE corespund acestor cerinte avind certificare ISO 14001.

Functionarea

Agentul de racire circula in circuitul inchis cu ajutorul unei pompe. Agentul preia caldura din stratul apropiat de suprafata, din sol sau din apa freatica (prin sistemul separator-schimbator de caldura) si transporta la pompa de caldura. Acesta extrage caldura din agent si ca urmare agentul ajunge la un nivel mai scazut de temperatura. Astfel poate sa recircule si sa extraga din nou caldura din sol si procedeul se repeta.

GSWW

GSWW este o pompa pentru incalzirea caselor cu o singura sau mai multe familii, sau pentru constructii industriale. Acesta este un produs multilateral, cu echipament sofisticat de control. Sistemul de control este pregatit si pentru monitorizare in cazul incalzirii bivalente (in combinatie cu ulei sau gaz). Unitatea se conecteaza la la distribuitoare de caldura cum ar fi radiatoarele, convectoare sau tuburile de incalzire din perete sau pardoseala. Se monteaza un microprocesor si un display LCD pentru a asigura functionarea optima, timpul de operare, etc. Acesta inseamna ca alte termometre exterioare nu sunt necesare.

- Panou de control cu simboluri clare
- Controlul simplu de inteles ajuta la operarea pompei
- Alarm logbook
- Incalzire si apa calda
- Reglabil

© 2008 D&K Satellite - toate drepturile rezervate. Powered by Blue Media Studio.